Nieuws

Oliebollen bakken voor wie gezelschap zoekt

Geplaatst
artikel Friesch Dagblad

Het Friesch Dagblad bezocht Lloyd Hofwijks terwijl hij oliebollen aan het bakken was bij Bij Bosshardt in Drachten. Lees het verslag hieronder.

Oliebollen bakken voor wie gezelschap zoekt

Een oliebol is niet alleen lekker; er zit ook een hele betekenis achter. ,,Het is een symbool waarmee we vieren dat het oude voorbij is en het nieuwe seizoen eraan komt”, zegt Lloyd Hofwijks, oprichter van Hart van Hoop, een stichting die zich inzet om eenzaamheid van mensen tegen te gaan. ,,Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen en nieuwe mogelijkheden. Als christen heb ik er vertrouwen in dat God ook in het nieuwe jaar weer aanwezig is.”

Sinds vijf jaar werkt Lloyd als vrijwilliger bij Bij Bosshardt in Drachten, een ontmoetingsplek en winkel van het Leger des Heils. Hij bakt met liefde oliebollen voor de mensen die hier vanmiddag komen. ,,Het zijn veelal mensen uit de buurt. De meesten hebben het niet zo breed en er zijn ook mensen bij die eenzaam zijn. Ze komen hier voor de gezelligheid, een luisterend oor, een kopje koffie.” Ook kunnen ze voor een zacht prijsje kleding kopen in de winkel. ,,Dat is allemaal gebruikte kleding die een nieuwe kans krijgt doordat het door een ander wordt gedragen.”

Lloyd is blij dat Bij Bosshardt bestaat. ,,Het brengt een stuk genegenheid voor de gemeenschap. Het zorgt ervoor dat mensen naar mekaar omzien. Dat was natuurlijk ook de bedoeling van Majoor Bosshardt.” Zelf is hij er één à twee keer per week aan het werk. ,,Op dinsdagen hebben we altijd een maaltijd, waarvoor een kleine bijdrage wordt betaald.” Het geeft hem veel voldoening om voor de bezoekers te koken. ,,Eten verbindt mensen. Het brengt gezelligheid. Dat is belangrijk. Een mens is nu eenmaal niet gemaakt om alleen te zijn.”

Hij vindt het wel jammer dat veel mensen bij het ‘omzien naar de ander’ vooral de nadruk leggen op de decembermaand. ,,Het jaar bestaat uit 365 dagen. Ik hoop van harte dat mensen in het nieuwe jaar ook op die andere dagen oog hebben voor hen die eenzaam zijn.”